line

ZSU

karmy

 

USPP

Ukrainian English French German Italian Russian

Статті

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування

Шановні жителі Балаклійщини!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до харчового отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. На жаль, ще багато людей висновки роблять лише за власним гірким досвідом.


    У більшості випадків причиною отруєнь є незнання і неуважність тих, хто збирає та вживає невідомі та підозрілі гриби, а також неправильна кулінарна їх обробка.
    Найнебезпечнішими грибами є біла та бліда поганки, які в молодому віці дуже схожі на сироїжки, печериці та інші пластинчасті гриби. Отрута блідої поганки стійка до нагрівання, не переходить у відвар, не руйнується при солінні та сушінні. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може викликати смертельне отруєння.
    Також небезпечні для здоров'я умовно їстівні гриби, які містять отруйні речовини, що потрапляють в їжу при неправильному кулінарному приготуванні страв з грибами або з недостатньою тепловою їх обробкою. До умовно – їстівних відносяться такі гриби як дубовик, вовнянка, рядовка фіолетова, валуй, хрящ - молочник, опеньок осінній справжній, зеленушка, зморшок їстівний та інші, що містять у сирому вигляді отрути або їдкий смак, їстівні тільки молодими або викликають отруєння при спільному вживанні з певними продуктами чи напоями (наприклад: гриби – гнойовики з алкоголем), але вони є цілком їстівні після ретельної кулінарної обробки. Харчове застосування таких грибів засноване на тому, що їх отрути знешкоджуються при температурі вище 70 градусів Цельсія або добре розчиняються у гарячій воді і видаляються при відварюванні. 
    Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. При появі зазначених ознак отруєння необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати швидку невідкладну медичну допомогу. Одночасно, не чекаючи прибуття медичних працівників, слід промивати потерпілому шлунок чистою або підсоленою водою до тих пір, поки промивні води не стануть чистими.
    З метою запобігання отруєнь радимо не вживати в їжу дикорослі гриби. На сьогодні гарантовано безпечні промислового вирощування гриби можна придбати в будь-якому супер- та гіпермаркеті м. Києва, міст та районних центрів області. Але якщо ви все таки вирішили ризикувати своїм здоров’ям, то ще раз нагадую про дотримання таких основних правил:
· щоранку ретельно оглядайте та прибирайте місця прогулянок дітей на подвір’ях житлових будинків, дитсадків, дитячих будинків, шкіл та інших дитячих навчальних закладів; 
· не збирайте пластинчасті та умовно їстівні гриби, особливо печериці, сироїжки, зеленушки, бо саме помилкове збирання замість них блідої поганки є причиною більшості отруєнь зі смертельними наслідками; 
· не збирайте зіпсованих, пошкоджених, перерослих, в’ялих, трухлявих, червивих або ослизлих грибів, а також тих, що ростуть вздовж проїжджих автомагістралей, поблизу сміттєзвалищ та на промислових територіях;
· не збирайте грибів, яких не знаєте або в яких не впевнені, що вони їстівні;
· в жодному разі не купуйте свіжих, сушених та консервованих грибів з рук у невідомих осіб на вулицях, вздовж автодоріг та в інших не установлених для продажу місцях;
· не дозволяйте збирати гриби дітям, готувати страви з грибів та вживати їм будь - які гриби, особливо немовлятам та дошкільнятам.
    Ще декілька порад щодо приготування страв з грибів у домашніх умовах. Перш за все слід пам’ятати, що свіжі гриби швидко псуються, тому без холодильника зірвані гриби не повинні зберігатись більше двох годин.
    Зібрані гриби вдома відразу необхідно перебрати, кожний гриб уважно оглянути, почистити, ретельно промити проточною водою, обов’язково відварити у великій кількості води не менше 35 -40 хвилин або двічі по 20 хвилин, відварені гриби промити проточною водою і тільки потім готувати страви з грибів. Відвар для приготування страв не використовувати, а слід вилити.
    Виконання цих нескладних правил убереже вас та ваші родини від тяжких отруєнь грибами. Ще раз застерігаємо бути дуже обачними при збиранні та вживанні дикорослих грибів і наполегливо радимо відмовитися від «тихого» полювання, а вживати в страви гарантовано безпечні гриби промислового вирощування.

 

Балаклійський РВ ГУ ДСНС України у Харківській області


__________________

Сьогодні в Україні

Радіо Балаклії

Календар новин

<< < березня 2017 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

gds inform

DPI inform

public inf

nadu
 

drv

minreg

agroHODA

nalog

balrada

gorsovet

Vistibal