line

ZSU

karmy

bezviz

 

Измени Одну Жизнь 

Ukrainian English French German Italian Russian

Статті

Ситуація знаходиться під постійним контролем фахівців

IMG 535024 жовтня відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку провів перший заступник голови Балаклійської районної державної адміністрації Вячеслав Тищенко.

 

 

   Позачергове засідання комісії з питань ТЕБ та НС було скликане у зв’язку зі спалахом гострого вірусного гепатиту А у смт Андріївка, де за станом на 19 жовтня захворіли 10 людей.

   На початку засідання з інформацією про організацію досліджень з виявлення збудника захворювання звернулася завідуюча відділенням організації епідеміологічних досліджень Державної установи "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України" Тетяна Карлова. Заслухані доповіді, заступника головного лікаря Балаклійського районного центру медико-санітарної-допомоги Тамари Пересічанської, головного лікаря Балаклійської центральної клінічної районної лікарні Марини Руденко та інші.

   Наразі, як зазначили доповідачі фахівцями спеціалізованої медичної служби району проводяться заходи з виявлення збудника спалаху гепатиту А, визначення джерела цього захворювання, профілактична та інформаційно-роз'яснювальна робота.

   За інформацією Марини Руденко, у всіх хворих, які перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні Балаклійської центральної районної лікарні стан задовільний і деякі вже готуються до виписки.

   Рішенням комісії, яке озвучив Вячеслав Тищенко, запропоновано відповідальним керівникам лікувальних закладів, управління Держспоживслужби в Балаклійському районі, районної філії Державної установи "Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України" та Андріївської селищної громади тримати ситуацію на жорсткому контролі, проводити необхідні заходи з попередження розповсюдження захворювання та прикласти всі зусилля для ліквідації надзвичайної ситуації.    

  Довідка: Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, яке передається переважно внаслідок порушення особистої гігієни при вживанні питної води, харчових продуктів, забруднених вірусом. Можлива передача захворювання контактно-побутовим шляхом через предмети домашнього вжитку (посуд, білизну, інші предмети, якими користувався хворий). Джерелом зараження може бути тільки людина як з жовтяничною, так і з безжовтяничною формою хвороби.

  Вірус гепатиту А стійкий у зовнішньому середовищі. Від моменту зараження людини до появи перших ознак захворювання минає від 7-и до 50-и днів.

  Захворювання починається гостро. У перебігу хвороби є два періоди. Переджовтяничний характеризується підвищеною температурою тіла до 38оС, головним болем, болем у ділянці печінки, нудотою, блювотою. У цей період хворі найбільш небезпечні для оточуючих за рахунок масивного виділення вірусу в зовнішнє середовище.

  Жовтяничний період починається з появи жовтяниці білків очей, слизових оболонок, шкіри. З появою жовтяниці хворі відчувають полегшення, а виділення вірусу різко зменшується.

  Епідеміологічне значення має те, що в 60-90% випадків гепатиту А спостерігаються безжовтяничні форми, що призводить до несвоєчасного виявлення захворювання.

  У сучасних умовах існують досить ефективні вакцини, які захищають від гепатиту А. Між тим, вакцинація від цього захворювання відноситься не до обов’язкових, а до рекомендованих.

  Враховуючи, що заразитись цією хворобою можливо контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники загального користування, дверні ручки туалетів, необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни. Перед вживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою.

  У зв’язку з тим, що, переважно, захворювання виникає через вживання недоброякісної питної води, питному режиму приділяється особлива увага. Це стосується сільських районів, де відсутнє централізоване водозабезпечення та використовується вода з шахтних колодязів. Власники приватних шахтних колодязів повинні періодично, не рідше одного разу на рік, чистити їх та дезинфікувати.

  Отже, для запобігання захворюванню на вірусний гепатит А необхідно дотримуватись простих правил:

– для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва або воду з централізованих джерел водопостачання;

– овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;

– дотримуватись правил особистої гігієни;

– обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету.

IMG 5359IMG 5381IMG 5423


 

 

 

__________________

Сьогодні в Україні

Радіо Балаклії

Календар новин

<< < листопада 2017 > >>
пн вт ср чт пт сб нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

gds inform

DPI inform

public inf

nadu
 

drv

minreg

agroHODA

nalog

balrada

gorsovet

Vistibal